trende
trende

Şeffa Epoksi

14.02.2024
205
Şeffa Epoksi

Şeffaf Epoksi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Şeffaf Epoksi, endüstri alanında sıkça tercih edilmektedir. Kuruduktan sonra çok güçlü bir yapıştırıcı haline gelen bu malzeme rüzgâr tribünlerinde, fabrikalarda hatta evlerimizde bile kullanılır hale gelmiştir. Lokal donanım mağazalarında bulunurlar. Kullanım alanları her geçen gün genişlemeye devam etmektedir.  Kimyasallara ve neme oldukça dayanıklı olan bu yapıştırıcılar, düşük çekme yapısına sahiptir. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklı olması sebebiyle ömürleri uzun olur. Plastik ve silikon yüzeylerde ise yapışkanlık özelliğini kaybeder. Sağlıklı, temiz ve bakterilerden uzak bir ortam sağlayan zemin kaplamalarının temizliği oldukça kolaydır. Birçok dekorasyon seçeneği sunmaktadır. Şeffaflığından dolayı kaplamada hem sağlamlık hem de estetik bir görüntü sağlar. Üretmek için ileri teknolojiye ihtiyaç duyulması sebebiyle ülkemizde üretimi şimdilik mümkün değildir.

Epoksi Reçine Nedir?

Günümüzde pek çok alanda gerek yüzey kaplama malzemesi olarak gerek de yapıştırma malzemesi olarak Epoksi reçine kullanılmaktadır. Yüksek yapıştırma gücü sayesinde kullanım alanları fazlasıyla geniştir. Isıya, neme ve aşınmaya olan dayanıklıdır.

İki bileşenin karışması ile oluşan reaksiyon sonucunda meydana gelirler. Bu bileşenler Bifenol A ve Epiklorhidridinddir. Diğer bütün reçine plastikler gibi sıvıdan katı hale geçiş sağlanır. Bu reçinenin bir diğer güzel özelliği ise başka bir kür malzemesi ya da bir sertleştirici ile çapraz bağlandığı zaman eşsiz özelliklere sahip malzemeler ortaya çıkar.

Şeffaf Epoksi Kullanım Alanları

Günümüzde Şeffaf Epoksi Kullanım Alanları oldukça geniştir. Her geçen günde kullanıldığı alanlar artmaktadır. Kimyasal olmasına rağmen temin ettiğiniz kaynak güvenilir olduktan sonra insan sağlığına zararı bulunmamaktadır.  Birçok çeşidi vardır. Hangi alanlarda kullanıldığından bahsedecek olursak:

  • Masa ve sehpa üretiminde kullanılır. Tasarımda çift kompanent solventiz epoksiler kullanılır.
  • Zemin kaplamalarında, yüksek mekanik dayanıklılığı uzun ömürlü olmasına sebep olur.
  • İnşaat ve mimari alanlarına da katkı sağlamaktadır. Yüksek binaların, ve metro kazı çalışmalarının maliyetini en aza indirir ve sağlamlığını artırır. Öyle ki 1999 yılında yaşanan depremde zarar gören çoğu yapıların güçlendirilmesinde bu malzeme kullanılmıştır.
  • Gemi boyalarında da çok fazla tercih edilmektedir. Teknelerde elyaf sarma diye isimlendirilen uygulama olarak kullanılmasının yanı sıra macun olarak da kullanılmaktadır. Daha uygun fiyatlı reçine bulma imkânınız vardır ama kalitesi ve uzun ömürlülüğü ile her zaman tercih edilmesi gereken malzemedir.
  • Epoksi yapıştırıcılar güçlü yapıştırıcı özelliğinden dolayı tercih edilir. Aşınmaya karşı çok fazla dayanıklıdır. Bu yüzden uzun yıllar kullanım sağlar.
  • Magnet uygulamalarında da kullanılır. Çoğu firmaların logolarının üzerlerine uygulanarak cam yüzey elde edilmesini sağlar. Buzdolabı magnetlerinde de kullanımı oldukça yaygındır. Turistik bölgelerde satılan magnetlerin birçoğu bu malzeme ile elde edilir.
  • Şeffaf olması kaplama işlerinde de çok tercih edilmesini sağlamaktadır.
  • Eskiye göre otomotiv sektöründe de kullanımı bir hayli artış göstermiştir.
  • Fotoğraf ve sana alanında da kullanımı mevcuttur.
  • Sert köpükler
  • Devre Panoları
  • Uçağın parçaları
  • Boru yapımı
  • Çimento
  • Genel yapıştırıcı olarak

Şeffaf Epoksi Reçine Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?

“Şeffaf epoksi reçine tercih edilme nedenleri nelerdir?” sorusunun birçok cevabı vardır. Ama en önemli sebebi, çok güçlü bir yapıştırıcı olmasıdır. Kuruduktan sonra, uygulanan yere sağlam bir şekilde yapışmaktadır. Ahşap ürünlerinde kullanıldığı takdirde çok daha estetik bir görüntü katmaktadır. Aşınmaya karşı olan dayanıklılığı da bu kimyasalı tercih edilebilir kılmaktadır. Yine ahşapta dolgu özelliği ile görenlerin ilgisini çekmektedir. Kaliteli bir ürün tercih ettiğiniz takdirde insan sağlığına hiçbir zararının olmaması da bu ürüne olan güvenimizi artırmaktadır.

Şeffaf Epoksi Fiyatları

Kaplama işleminden hemen önce zeminde keşif yapılarak şeffaf epoksi fiyatları belirlenmektedir. Zeminin güncel durumu belirleyici olur. Bu işleme başlamadan önce zeminde yapılması gereken başka bir işlem var ise bu da fiyatı değiştirmektedir. Malzemenin ne kadar kullanılacağı da fiyata etki eder. Gün içinde zeminde ortama ne kadar insan ve ne kadar araç olduğu hesaplanmalıdır. Bu hesapta fiyat belirleme de bir etkendir.

Bu tür işlemlerde deneyimli ve güvenilir ekiplerle çalışmak son derece önemlidir. İşinde profesyonelleşmiş ekipler hem kaliteli hizmet verir hem de fiyat açısından daha uygundur.

Şeffaf Epoksi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsan sağlığına hiçbir zararı olmadığından bahsetmiş olsak da, her kimyasalın kullanımında olduğu gibi şeffaf epoksi kullamında da dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.

  • Kanserojen bir madde değil fakat yine de uzun süre temas halinde olmaktan kaçınmaya çalışın. Çünkü ciltte alerjiye sebep olabilir. Bundan dolayı çalışma esnasında eldiven giymeli ve cildinizle temas halinde olmasından sakınmalısınız. Aynı şekilde gözlerinizi de bu kimyasaldan çok iyi korumanız gerekmektedir. Gözünüze teması kesinlikle olmamalıdır.
  • Buharını solumaktan kaçınmalısınız. Bunun için en iyi yol toz maskesi kullanmaktır. Bu maske aynı zamanda sizi zımpara tozunu solumaktan da kurtaracaktır. Donma işlemi gerçekleştikten sonra plastikten hiçbir farkı kalmayan bu malzeme tamamen zararsız hale gelmektedir.
  • Donma işlemi gerçekleşirken ısı veren bir tepkime halini alır. Miktar fazla olduğu takdirde, kaptaki malzeme çok ısınabilir. Ne kadar çok ısınırsa donma süreci de o kadar hızlanır. Sürecin hızlanması ise daha fazla ısının ortaya çıkmasına sebep olur. Hazırlanması için genelde plastik ve kâğıt gibi atılabilir kaplar tercih edilir. Epoksi fazla miktarda olduğu zaman ısıdan kaynaklı kapların tutuştuğu gözlemlenmektedir. Bu ihtimalin önüne geçmek amacı ile daha az miktarlar hazırlamanızda fayda olacaktır.
  • Karıştırma işlemi sona erdikten sonra tabanı geniş olan bir kap tercih ediniz. Bu, ısının daha kolay aktarılıp donma sürecini yavaşlatacaktır. Böylelikle daha az ısı ortaya çıkmış olacaktır.
  • Önceden uygulanmış olan epoksinin üzerine yeni bir kat uygulamanız halinde, şayet alt kısımdaki tam olarak donmamış ise uygulanan yeni kat ile kimyasal en güçlü bağı oluşturacaktır. Eğer alt kısımdakinin donma işlemi tamamen gerçekleştiyse herhangi bir bağlanma gerçekleşmez. Böyle zamanlarda katların arasındaki tutunma sağlanmalı o yüzden yeni uygulama öncesi donmuş kat iyice zımparalanmalı.
  • Bu kimyasalın belki de tek bir kötü özelliği bulunmaktadır. O da UV ışınlarına kaşı duyarlı olmasıdır. UV ışınları zamanla bu malzemeyi güçsüzleştirebilir. Eğer bu malzeme güneşin altında kalacak bir konumda ise boyamanız gerekli. Sıcak iklimlere sahip ülkeler açık renk boya kullanımı tavsiye ediliyor. Çünkü saydam kalmasını sağlamanız gerekir.
  • Ahşap haricinde metal ve taş gibi malzemelerin yapıştırılması amacı ile kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey maddeye ne kadar işlerse o kadar güçlü bir bağ oluşur. O yüzden yapıştıracağınız yüzeyi güzelce zımparalamanız gerekmektedir. Metal uygulamaları için özel kitlerin satışı mevcuttur.
  • İşlem sırasında kolayca kıyafetlerinize bulaşabilir. Bu açıdan çalışılması oldukça zor bir maddedir. İstenmeyen bir yere bulaştığı anda donmadan bir bez ya da kağıt havlu aracılığı ile temizlemeniz gerekiyor. Bu malzemenin donmamış halini su ile temizlemeniz mümkün değildir. Ayrıca donmamış halini temizlemek amacı ile satılan bazı kimyasallar da vardır. Donma işlemi gerçekleştikten sonra temizleme imkânınız yoktur. Ancak zımpara ile çıkartabilirsiniz.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fatih Akkaya
Fatih Akkaya
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?