trende
trende

Poliüretan Enjeksiyon

24.04.2024
122
Poliüretan Enjeksiyon

Poliüretan Enjeksiyon Nedir?

Poliüretan enjeksiyon, kimyasal bir ürünü uygulama şeklidir. Enjeksiyon aracılığı ile poliüretan madde, uygulanacak alana işlenir ve hedefe ulaşılır. İki ve tek bileşenli olmak üzere çeşitleri bulunan bir kimyasal maddedir.

İleri teknolojinin adımı olarak görülen bu yalıtım kimyasalları, özellikle su yalıtımı açısından önemli bir paya sahiptir. İnşaat sektörünün vazgeçilmez kimyasallarıdır. Var olanı onarmak ve izolasyon alanı oluşturmakta büyük ölçüde bir paya sahiptir.

Konut inşaatlarının yanı sıra tünel ve baraj gibi pek çok yapı inşaatında poliüretanlara yer verilmektedir. Bu poliüretanların uygulama şekillerine bağlı olarak çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan bir tanesi de enjeksiyon yöntemidir. Poliüretanların farklı formlarda kullanılabiliyor oluşu da evrensel bir alan sunmaktadır.

Poliüretan Enjeksiyon Ne İşe Yarar?

Poliüretan enjeksiyon aracılığı ile beton, derz ve yalıtım aralarından su akışı durumunun giderilmesi hedeflenmektedir. Kimi zaman duvarlardan su sızıntısı gibi olumsuz durumlar yaşanabilmektedir. Bunun temel nedeni tam anlamı ile yapılamayan poliüretan işlemidir.

Enjeksiyon yöntemi ile uygulanan poliüretan işlemi daha sağlıklı ve uzun süreli yalıtım işlemlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu yöntem pek çok alanda kullanılmaktadır. Yöntemin sunduğu avantajlar ile birlikte hızlı bir şekilde uygulanıyor olması, bu ürünün ön plana çıkmasını sağlayan özelliklerden bir tanesidir.

Sektörde “su izolasyonu köpüğü” ismi de verilen bu poliüretan ürünü, çatlakları ve eksik alanları doldurmakla sorumludur. Uygulanan bu madde, su ile temas ettiğinde izolasyon görevi yaparak olumsuz durumların önüne geçmektedir.

Poliüretan Enjeksiyon Nasıl Uygulanır?

Poliüretan ürünlerinin uygulama işlemleri farklı yöntemler ile sektörde kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden en çok tercih edilenlerden bir tanesi de enjeksiyon yöntemidir. Uygulaması kolay ve pratik olmasının yanı sıra yöntemin etkisi de oldukça fazladır. Poliüretanın uygulanması istenen alana yüzde yüz temas ederek verimlilik sağlamaktadır.

Su yalıtım sistemlerinin en iyi şekilde hazırlanması için basit görünen ama etkili olan aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalardan bir tanesi de poliüretan maddesinin enjeksiyon yapılmasıdır. Kameralı görüntüleme teknikleri ile suyun sızabileceği noktalar tespit edilir ve bu noktalara enjeksiyon işlemi uygulanır.

Su yalıtımının yanı sıra genel anlamda çatlak ve kırık alanların tamamlanması ve izolasyonunun sağlanması için yine bu işlemler uygulanmaktadır. Teknik bilgi ve profesyonellik gerektiren uygulama için ortamın nem, ıslaklık, yağ ve kir gibi durumları incelenmelidir. Ardından poliüretan enjeksiyon işlemleri uygulanır ve ilk denemeler gerçekleştirilir.

Enjeksiyon Su Yalıtımı İşlemleri Nedir?

Enjeksiyon yönteminin pek çok sızıntının önüne geçebiliyor oluşu ile su yalıtımı işlemleri artık daha uzun süreli bir kullanım ömrü sunmaktadır. Bir inşaatın yapımında su borularının geçtiği ya da olumsuz hava durumlarından etkilenebilecek alanlarına özellikle enjeksiyon yöntemi uygulanmaktadır.

Suyun geçişi oldukça kolay olmasının yanında geçtiği alanlarda nemlilik bırakarak küflenmeye sebep olabilir. Bu durum da yapının çürümesine ve dayanıksız hale gelmesine neden olmaktadır. Yapıtların ve kişilerin can güvenliğini bir üst noktaya taşıyan yapı malzemeleri, kaliteli ve doğru kullanım sonucu verim sağlamaktadır.

Soğuk derzlerin arası, çatlaklıklar ve hatta asansör kuyusu gibi alanlarda su yalıtımı sağlamak amacıyla enjeksiyon su yalıtımı işlemleri yapılmaktadır. Su kaçağını en aza indirgemek, su kaçağını önlemek ve suyun akış yönünü tespit edebilmek amacıyla enjeksiyon aparatı ile poliüretan uygulanır. Uygulanan madde ise su ile temasa girince reaksiyon göstermektedir.

Poliüretan Enjeksiyon Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Poliüretan enjeksiyon su yalıtımı konusunda yardımcı olan bir işlemdir. Bu işlemin uygulanması sayesinde yalıtım daha sağlam ve işe yarar bir hale gelmektedir. Özellikle inşaatın başlangıç aşamasındaki temel perde aşamasında bu enjeksiyonların kullanıldığı görülmektedir.

Alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından kılcal çatlaklıklar tespit edilir. Çatlak alanların hava ve su ile temizliği yapılarak artık işleme başlanır. Tespit edilen alanlara uygulanacak poliüretan maddesi ayarlanır ve enjeksiyon aletine doldurulur. Çeşitli açılar ile enjeksiyon çatlaklıklar arasına girerek o alanı doldurmaya başlar.

Statik ve dinamik çatlakların bu yöntem ile giderilerek bir yalıtım hizmeti sunması, yapı ve inşaat sektöründe önemli bir adımdır. Derz araları da dahil olmak üzere çoğu çatlak olan alana poliüretan maddesi uygulanarak su yalıtımı sağlanmaktadır.

Poliüretan enjeksiyon su yalıtımı için uygulandıktan sonra maddenin kullanılabilirliğini görmek adına su ile teması gerçekleştirilir. Suyun temas ettiği andan itibaren poliüretan şişer ve sert ama köpük formuna bürünür. Maddenin büründüğü bu form sayesinde suyun ya da çeşitli diğer sıvıların geçişi durmaktadır.

Poliüretan Enjeksiyon Kullanım Alanları Nerelerdir?

Poliüretanların kullanım alanlarına bakıldığında genel olarak yapı ve inşaat sektörünü görmek mümkündür. Dayanıklı yapısı sayesinde çok sık tercih edilen de bir üründür. Peki, enjeksiyon ile uygulanan işlemlerdeki kullanım alanları nerelerdir?

  • Tünel, metro ve maden alanları
  • Baraj ve arıtma tesisleri
  • Soğuk derz yalıtım işlemleri
  • Temel perde ve su yalıtımı izolasyonları
  • Asansör kuyuları, yer altı suları izolasyonu, su depoları ve yüzme havuzları
  • Karayolları ve limanlarda poliüretan enjeksiyon kullanılmaktadır.

Poliüretan Enjeksiyon Özellikleri Nelerdir?

Poliüretan maddesinin yapı özellikleri sayesinde inşaat sektöründe pek çok alanda kolay bir kullanım oluşmaktadır. İki bileşen ve tek bileşenli olmak üzere uygulanmak istenen alana avantajlar sunmaktadır. Bu madde ve yöntemin özellikleri ise şu şekildedir:

  • Koku yapmayan ve solventsiz bir üründür.
  • Çeşitli kimyasallara karşı direnç göstermektedir.
  • Genellikle sertleşme özelliği ile ön plana çıksa da hem sert hem de esnek yapıya sahip çeşitleri bulunmaktadır.
  • Suya ve neme karşı dayanıklıdır.
  • Suyu tutar ve suyun bir başka alana geçişini engellemektedir.
  • Toprak altında ve beton arasında uzun yıllar boyu kalabilmektedir.

Enjeksiyon İşleminin Avantajları Nelerdir?

Enjeksiyon işlemlerinin uygulanmasının sunduğu avantajlar sayesinde yapılar daha dayanıklı ve çeşitli olumsuz koşullara karşı daha dirençlidir. Pratik uygulamana imkânı sunan bu enjeksiyonların hızlı bir şekilde tepkime vermesi onu diğerlerinden ayırmaktadır.

Boşluk ve çatlakları doldurarak daha sağlam ve dirençli bir yapı elde edilmesini sağlaması avantajlarındandır. Poliüretan enjeksiyon sayesinde yapıların kullanım ömrü artmaktadır. Oluşabilecek hasarların önüne geçerek yapıtların çürümesi ve güçsüzleşmesi engellenmektedir.

Bu enjeksiyon işlemlerinin uygulandığı alanlarda sadece sağlamlıktan söz etmek yanlış olacaktır. Su yalıtımı başta olmak üzere diğer yalıtım sistemlerine eşlik eden ve destek olan bir üründür. Poliüretanın çatlak, kırık ve eksik alanlara enjekte edilmesi ile birlikte temel, döşeme ve temel perde yalıtımı gibi alanlarda avantaj sağlamaktadır.

Poliüretan Enjeksiyon Fiyatları Nedir?

Yapı malzemeleri ve inşaat sektöründe bir işlemin uygulanması öncesinde alanın ve malzemelerin keşfi yapılmaktadır. Ön gözlem ile yapılan keşif neticesinde alandaki eksiklikler not alınır, var olan sorunların çözümü tartışılır ve uygulanacak işlemin detaylarına karar verilir.

Poliüretan enjeksiyon uygulamasında da bu bahsedilen aşamalar yapılmaktadır. Enjeksiyonun uygulanacağı alan, tecrübeli kişiler tarafından incelenir ve durum değerlendirmesi yapılır. Alandaki derin kırıklar, yüzeysel çatlaklıklar ve eksik parçaların giderilmesi sağlanır. Bu işlemler için uygun malzeme araştırması yapılır. Bunun yanında havalandırma ve sulama teknikleri kullanılarak alanın temizlenmesi sağlanmaktadır.

Hangi alana ve ne kadar miktarda ürün kullanılacağı belirlenir. Sarfiyat göz önünde bulundurularak belirli bir fiyat ortaya çıkmaktadır. Malzeme kalitesi ve yoğunluğunun yanı sıra uygulama yapacak kişilerin el emekleri de bu fiyatlandırmalara dahil olmaktadır. Poliüretan enjeksiyon fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Poliüretan Enjeksiyon

Poliüretan enjeksiyon,  çatlaklara köpük kauçuk conta enjekte edilerek çalışan beton çatlaklarını onarma yöntemidir. Bu yöntem beton duvarlarda ve döşemelerde en iyi sonucu verir ancak blok inşaatı için pek uygun bir enjeksiyon yöntemi değildir.  Bodrum katında bulunan beton dökmelerinin henüz bitirilmemiş olması ve çatlaklara kolayca ulaşılabilmesi (kazı gerekmemesi) koşuluyla, sızdıran bodrum çatlaklarını onarmanın en uygun maliyetli yoludur. Poliüretan bir çatlağa enjekte edildiğinde sızıntıları önlemek için kalıcı bir sızdırmazlık sağlar. Poliüretan enjeksiyon özellikle sızıntı gibi bir problem yaşandığında bu durumu hızlı bir şekilde çözebilir. Poliüretan hızlı sertleşir ve en ıslak yüzeylere bile kolayca dayanır. Bu tür çatlaklar genellikle daha küçüktür ve poliüretan, marjinal olarak kaymış betondan daha iyidir. Bu çok yönlü madde oldukça hızlı ve sıkı bir şekilde sızdırmazlık sağlayacak ve suyu uzak tutacaktır. Diğer bölgelerin de zarar görmesi bu şekilde engellenebilir.

Poliüretan Çatlak Enjeksiyonu Kullanmanın Avantajları

Poliüretan enjeksiyon yönteminin kullanılması pek çok farklı avantajlar sunar. Bunlar şe şekilde sıralanabilir;

  • Suyla reaksiyona girerek ağır sızıntıların hızla durdurulmasına yardımcı olurlar.
  • Hem soğuk hem de sıcak iklimlerle başa çıkabilirler
  • Alt tabakaya iyi yapışma
  • Yüksek hidrostatik basınçlara dayanabilirler
  • Kürleştiğinde stabil bir köpük oluşturur
  • Elektrikli veya pnömatik enjeksiyon pompasıyla uygulanabilir.
  • Reçine kürlendiğinde toksik olmayan hale gelir.
  • İçme suyuyla temas ettiğinde dahi kullanıma uygundur.

Poliüretan enjeksiyon, aynı zamanda poliüretan derzleme, suyun içinden akmasını önlemek için genleştirilmiş enjekte edilmiş poliüretan kullanan, tipik olarak betondaki boşlukları veya çatlakları kullanan bir su yalıtım tekniğidir. Bu özellikle sızıntı alanının altına veya sızıntının meydana geldiği alt zemin tavanına uygulandığında su sızıntısı sorunlarının çözümünde etkilidir.

Poliüretan köpüğün bir basınç makinesi kullanılarak enjekte edilebilmesi için öncelikle tavanın alt kısmına bir delik açılması gerekecektir. Basınç, poliüretanın su hasarı nedeniyle çatlaklara veya boşluklara yükselmesine neden olur ve genişlediğinde tamamen dolar. Poliüretan enjeksiyonu beton zeminlerde aktif olarak sızıntı olan durumlarda uygulanması önerilen bir yöntemdir. Klasik yöntemlere oranla başarı skalası son derece yüksektir ve bu nedenle daha sık tercih edilir.

Daha fazla bilgi için iletişim geçin.

Teklif Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Fatih Akkaya
    Fatih Akkaya
    Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?