trende
trende

Epoksi Zemin Kaplama

14.02.2024
1.470
Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi Zemin Kaplama Nedir?

Epoksi zemin kaplama son zamanlarda pek çok alanda kullanımı olan bir yapı malzemesidir. Kullanım alanı gittikçe artmakta ve yaygın bir kullanım imkânı sunmaktadır. Epoksilerin reçineli bir kimyasal maddesi olması ile birlikte zeminlere uygulanmaktadır.

Bu kimyasal yapı maddesinin kullanılmasındaki temel nedenlerden bir tanesi çeşitli dokulara sahip olabiliyor oluşu ve suyu zemine geçirmiyor oluşudur. Epoksiler; zemin yüzeyinin sert ama bir o kadar da yumuşak kalmasını sağlayan farklı bir ham maddeye sahiptir. İstenilen şekli alabilen ve hatta çeşitli renklendirmeler uygulanabilen bir malzeme türü olması ile diğer zemin kaplamalardan da ayrılmaktadır.

Dekorasyon ve tasarım açısından epoksilerden hazırlanan zemin kaplamalar da son zamanlarda rövanştadır. Temizliği kolay, kullanımı rahat ve deforme olma süresi oldukça uzundur. Ayrıca bu zemin kaplamalarının pratik bir şekilde uygulanıyor olması da yine tercih sebeplerinden bir tanesidir.

epoksi zemin kaplamaları

epoksi zemin kaplamaları

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Epoksi zemin kaplama sektöründe oldukça fazla çeşit yer almaktadır. İş yeri, ev, fabrika, hastane ve okul gibi alanlara uygun olmak üzere çeşitlere ayrılmış epoksi zemin kaplamalar mevcuttur. Bu çeşitler aracılığı ile alanın amacına uygun bir tasarım ve zemin hazırlamak mümkün olmaktadır.

Sağlıklı ve güvenli zemin oluşturmak adına farklı yöntemler kullanılmaktadır. Epoksi sayesinde dokulu ya da dokusuz, mat ya da parlak gibi seçeneklerle birlikte pek çok farklı çeşit oluşturulmuştur. Tüm bunlar farklı alanlara hizmet verebilmek ve zemin kaplamasının uygulanmasından verim alabilmek içindir.

Epoksi ham maddesi ile zemin kaplama işlemi dışında sehpa, masa, kolye, dekoratif ürünler ve süslemeler yapılabilmektedir. Tüm bunları sağlayan çeşitler ise şunlardır:

  • Selfleveling epoksi kaplama
  • Multilayer epoksi kaplama
  • Portakal dokulu epoksi kaplama
  • 3D epoksi zemin kaplama
  • Şeffaf epoksi kaplama
  • Metalik epoksi kaplama
  • Antistatik epoksi kaplama
  • Vinilester epoksi kaplama
  • Endüstriyel epoksi kaplama

Epoksi Kaplama Nasıl Yapılır?

Epoksi zemin kaplama teknik bir yapı malzemesidir. Dayanıklı ve çeşitli olumsuz durumlara karşı dayanıklı olması sayesinde en çok kullanılan zemin kaplama seçeneklerinden bir tanesidir. Zemin kaplamaların sağlam ve kalıcı olması adına alanında uzmanlaşmış profesyonel bir ekip ile yola çıkmak önemlidir.

Uygulamaya başlamadan önce işlem sırasında oluşabilecek olumlu ve olumsuz durumların değerlendirmesi ön keşif ile yapılmaktadır. Ayrıca bu ön keşif esnasında detaylı bir şekilde uygulanacak maddenin miktarına, rengine ve türüne karar verilir. Birbirinden farklı olarak ayrılacak alanlar var ise bunlar müşteri eşliğinde belirtilir. Böylelikle epoksi zemin kaplama fiyatları da netlik kazanmış olur.

Zemin yüzeyinin temiz olması, yağ ve kirlerden arındırılmış olması işlem öncesi önemli adımlardandır. Ayrıca zemindeki pürüzlülük, varsa girinti ve çıkıntı, kırık alanlar giderilmelidir. Zemin yüzey tamamlama ve zımparalama yöntemleri ile bu işlemler kolaylıkla yapılabilmektedir.

Araç ve ayak trafiğinin fazla olduğu alanlarda zeminin yıpranması kolay olmaktadır. Bunu önlemek adına uygulanan epoksiler, uzun süre boyunca yeni halini korumaktadır. İstenilen kalınlık ve pürüzlükte zemin yüzeyi uygulaması yapılmaktadır. Renklendirme ve tasarım yapma da yine isteğe bağlı olarak ele alınmaktadır.

epoksi zemin kaplama fiyatları

epoksi zemin kaplama fiyatları

Selfleveling Epoksi Kaplama

Epoksi zemin kaplama çeşitlerinden bir tanesi olan Selfleveling epoksi kaplama, kendiliğinden zemine yayılabilir özelliktedir. Akışkan bir kıvama sahip olması ile birlikte bu epoksi türünün uygulanması da son derece pratiktir.

Önceleri camsı bir görünüme sahip olmaktadır. İşlenen boya ile birlikte farklı renklere bürünebilmektedir. Bu epoksi modeli, parlak ve kaygan bir görünüme sahiptir. Parlak görünüme sahip olması çabuk çizildiği ve yıprandığı algısı yaratsa da epoksilerde bu durum oldukça güçtür.

Multilayer Epoksi Kaplama

Kimyasal maddelere karşı yüksek direnç gösteren bir zemin kaplamasıdır. Endüstriyel alanda oldukça tercih edilmektedir. Zeminin parlak ve mat olması isteğe bağlı olarak ayarlanabilmektedir. Ayrıca istenilen pürüzlülük ve renk seçenekleri de yine bu epoksi zemin kaplama modelinde mevcuttur.

Kalınlığı 2 mm ve 5 mm arasında değişebilen bu zemin kaplamanın hava alması ve beton zeminden ayrılması zordur. Uygulanan astar katında yer alan silis kumu, malzemenin daha verimli olmasında etkilidir. Yarı ve tam pürüzlü yüzey hazırlama imkânı sunmaktadır. Bu sayede depo ve fabrika alanlarında rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Portakal Dokulu Epoksi Kaplama

Otopark alanlarında sıklıkla karşımıza çıkan zemin kaplama türüdür. Portakalın kabuğuna benzeyen yapısı sebebiyle bu ismi almaktadır. Yapısında pürüzlülükler olması sayesinde kaymaz bir zemindir. Estetik görünümün de yanı sıra emniyetli bir alan oluşturmak adına bu model tercih edilmektedir.

Özel bir kimyasal karışım ile birlikte epoksinin portakal dokusu kazanması sağlanmaktadır. Pürüzlü yapısı canlı bir görünüm sunmasına engel değildir. Kaplama sayesinde yüzeyde var olan pütürlü, çıkıntı ve girinti olan alanlar temizlenir, düz bir alan oluşturulur.

24 saat içerisinde kuruyan ve hemen kullanıma müsait olan bir yapıya sahiptir. Su geçirmez bir yapıda olmasının yanı sıra aşınma ve yıpranma durumları da gözlenmez. Çizilmesi güç ve uzun yıllar kullanıma uygun bir maddedir. Ayrıca açık ve kapalı alanlarda kullanıma uygundur.

3D Epoksi Zemin Kaplama

Zemin kaplamaların 3 boyutlu evresi teknoloji ile tasarımın birleştiği bir noktadır. Epoksi zemin kaplama bu noktada sürekli gelişen ve yenilerini ekleyen bir yapı türüdür. Düz, beton bir zeminde sahil atmosferini yaratmak artık mümkün!

Otel, klinik ve bazı ofislerde 3D epoksi zemin kaplama modeli tercih edilmektedir. Bir sanat eserini evin dekorasyonuna katmak gibi eşsiz güzellikte bir tasarımdır. Kişilerin belirledikleri ve istedikleri tasarıma uygun olarak dekoratif bir görünüm elde edebilmektedir. Şirket logosu, görsel ve özel tasarımlar bu zemin kaplama modeli aracılığı ile yapılabilmektedir.

İşlemin uygulanabilmesi için düz, yağsız, temiz ve sert bir zemine ihtiyaç duyulmaktadır. Zemine uygulanacak görselin görüntü kalitesi iyi ayarlanarak uygulanacak alanla orantılanmalıdır. Çözünürlüğü yüksek görseller ortamı ferahlatacak ve modern gösterecektir.

Şeffaf Epoksi Kaplama

Epoksi zemin kaplama modellerinden bir diğeri de şeffaf epoksi kaplama modelidir. Epoksiler ile oluşturulan zemin kaplamaların klasikleşmiş bir modelidir. Sade ve şık görünüm seven kişilerin vazgeçemeyeceği bir kaplama türüdür.

İşlem öncesi yapılacak işlemler belirlenir ve zemin olumsuz durumlardan arındırılır. Bu epoksinin içerisinde saf epoksi yer almaktadır. Bu da şeffaf yani transparan bir epoksi zemini yaratmaktadır. Zemin kaplamasının uygulanma aşamasında taş, yaprak ya da benzer nesneler zemine sabitlenebilmektedir.

1,5 mm kalınlığına sahip olan bu şeffaf epoksi kaplama hızlı ve pratik bir şekilde zemine uygulanmaktadır. Şeffaf epoksi, toz tutmaz ve kolay temizlenebilir bir özelliğe sahiptir. Suyu zeminin alt tabakasına geçirmez ve aynı zamanda uzun yıllar boyu kullanım ömrü vardır.

Epoksi Zemin Kaplama Fiyatları

Epoksi zemin kaplama fiyatları uygulanan işlem detayına göre değişiklikler gösterebilmektedir. Birbirinden farklı seçeneğin yüzlerce renk seçeneği ve tasarıma sahip olması ile pek çok kesime hitap eden bir sektör, piyasada yer almaktadır.

Fiyatı belirleyecek etmenlere bakacak olursak şunları sıralayabiliriz:

  • Epoksi zemin kaplamasının uygulanacak alan genişliği
  • Epoksi kaplama modeli
  • İşlem öncesi zemin durum analizi
  • İşlem öncesi zemin düzeltilmesi
  • Zemin temizlik ve bakım işlemleri
  • Malzeme kalitesi
  • Ekstra tasarımlar
  • İşçilik maliyeti gibi durumlar fiyatların belirlenmesinde etkili olmaktadır.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA

Günümüzün çok sık tercih edilen ve popülerliğini sürdüren zemin kaplama çeşitlerinden biri epoksi zemin kaplamadır. Epoksi zemin kaplamanın çok popüler olmasının birçok sebebi vardır. Şık görünüşü, toz tutmayan özelliği, basit uygulanması gibi faktörler vardır. En temel tercih edilme sebebi olarak dirençli olması örnek gösterilebilir. Fiziksel darbelere ve kimyasal oluşabilecek her türlü yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Yapıldığı zeminde uzun süre dayanabilir. Bu da bakım maliyetlerinde iyileşmeye yardımcı olur. İçeriğinde epoksi reçine ve sertleştiriciden oluşan iki bileşen mevcuttur. İstenilen renk ve desen de tercih edilerek epoksi zemin kaplama uygulaması yapılabilir.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA NERELERDE UYGULANIR?

  • Depolarda,
  • Ahırlarda,
  • Otomotiv fabrikalarında,
  • Petro-kimya farbrikalarında,
  • Kurumlarda,
  • Basketbol sahalarında,
  • Havuzlarda,
  • Gemilerde kullanılır.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA ÖZELLİKLERİ

  • Epoksi zemin kaplama ürünü kokusuzdur.
  • Yapıldığı zemine bakıldığında oldukça şık ve gösterişli bir görüntüye sahiptir.
  • Uygulama yapılan zeminde istenilen renk ve desen tercih edilebilir.
  • Zemine uygun olacak şekilde formülize edilmiş epoksi zemin kaplama çeşitleri vardır.
  • Suya karşı dayanıklıklıdır. Bu sayede nem ve küf oluşumunu engeller.
  • Epoksi zemin kaplama yapılan zeminde bakteri üremesi gerçekleşmez.
  • Epoksi zemin kaplama uygulaması basittir.
  • Epoksi zemin kaplama diğer zemin kaplama türlerine göre yapımı daha hızlıdır.
  • Epoksi zemin kaplama kuruduktan sonra oldukça sertleşir. Bu sayede dışarıdan gelebilecek darbe ve ağır tonaj geçişlerinde dirençle karşılık verir.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA NASIL UYGULANIR?

Öncelikle uygulamanın yapılacağı profesyonel bir ekip tarafından incelenir. İnceleme de dikkatle bakılması gerekilen noktalar vardır. Zemin de çatlak ve hasarlara bakılır. Diğer etkenler belirlenerek ihtiyaçlar belirlenir. Zeminin büyüklüğü, kalabalık olup olmayışı gibi etkenler belirlenir. Ardından uygulamanın yapılacağı tarih belirlenir. Hava şartları da dikkate alınarak uygulamaya başlanır. Zemin uygulaması yapılmadan önce zeminin sağlamlaştırılması gerekli. Zemin temizleniyor. Ardından çatlak ve derzler doldurularak zemin tekrardan temizlenir. Astar uygulaması yapılır. Astar uygulaması epoksinin daha sağlam yapışması için uygulanır. Kumlama yapılır ve ardından ara kat atılır. Son uygulama olarak da son kat atılır. Uygulamada tercih edilen epoksi zemin çeşidine göre rulo kullanılarak işlem tamamlanır. Tüm bu işlemlerin arasında kuruma süreçleri vardır. Kuruma süreçlerine dikkat edildiğinde daha iyi sonuçlar alınacaktır. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra zemin teslim edilir.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN HUSUSLAR

Epoksi zemin kaplama yapılacak zeminin profesyonel bir ekip tarafından incelenmiş olması gereklidir. İnceleme de dikkat edilmeyen hususlar ileriye dönük problemlere sebep olabilir. Epoksi zemin kaplama yapılacak olan beton yeni yapılmışsa uygulama yapılmamalıdır. Betonun 28 ila 2 ay arasında bir süre beklemesi gereklidir. Bu süreçten sonra betona uygulama yapılması daha doğrudur. Dikkat edilmesi gerekilen bir diğer husus epoksi zemin kaplama uygulaması yapılmak istenen zeminde eğer poliüretan, epoksi, akrilik veya lateks uygulaması varsa uygulama yapılamaz. Daha öncesinde bu uygulamaların kaldırılması gereklidir. Kaldırma işleminden sonra epoksi zemin kaplama işlemi yapılabilir. Epoksi zemin kaplama uygulaması yapılacak zeminde kalınlığı da dikkat edilmelidir. Ve uygulamaya uygun malzemeler kullanılmalıdır.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA ÇEŞİTLERİ

  • Selfleveling Epoksi Zemin Kaplama: Yaklaşık 2-3.5 mm kalınlığında uygulaması yapılır. Son kat uygulamasında kirpi rulo kullanılır. Sanayi alanlarında uygulaması yapılır.
  • Multiplayer Epoksi Zemin Kaplama: 2-2.5 mm kalınlığında uygulaması yapılır. Fabrika ve sanayi yerlerinde ağır darbelere karşı dirençli olduğu için çok sık tercih edilir. Son kat uygulamasında pos rulo kullanılır.
  • Portakal Dokulu Epoksi Zemin Kaplama: orta yoğunlukta olan zeminlerde daha sık tercih edilir. Görünüşü portakal kabuğunu andırdığı için bu ismi almıştır. Portakal dokusunu elde etmek için son kat uygulamasında mercan rulo kullanılır.
  • Epoksi Coorting Epoksi Zemin Kaplama: hafif yoğunlukta olan ticari alanlarda uygulaması yapılır. Epoksi zemin kaplama çeşitleri arasında en ekonomik olanıdır.

Epoksi Zemin Kaplama Sahip Olduğu Özellikleri

Epoksi zemin kaplama sahip olduğu özellikler neticesinde son zamanlarda en çok tercih edilen kaplama çeşitleri arasında yer almaktadır. İki bileşenli reçineden meydana gelen bu kaplama çeşidi kuruduktan sonra daha sert ve sağlam bir yapı haline gelmektedir. Kimyasal bir yapıya sahip olan epoksi zamanla bu özelliğini kaybetmeyerek kullanıcılarına uzun ömürlü kullanım imkanı sağlar.

Epoksi kaplama sağlam ve dayanıklı olma özelliğinin yanı sıra istenilen şekle girebilme özelliğine de sahiptir. Bu da epoksinin esnek bir yapıda olmasından kaynaklanmaktadır. Epoksinin istenilen şekle giriyor olabilmesi özellikle dekorasyon alanında daha fazla tercih edilebilir olmasını sağlamaktadır. Günümüzde epoksi kullanılarak dekorasyon ürünü üretmek oldukça popüler bir işlemdir.

Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri

Epoksi kaplama çeşidinin sahip olduğu pek çok özellik ve bunun yanı sıra sağladığı avantajlar onun daha fazla tercih  edilebilir olmasını sağlamaktadır. Zemin kaplama çeşitlerinin sahip olduğu özellikler şu şekildedir;

  • Kaymayan bir yüzeye sahip olması,
  • Asit, su ve alkali gibi malzemeleri karşı dayanıklı olması,
  • Aşınma ve sürtünmeye karşı dayanıklı olması,
  • Kimyasal geçirmezlik özelliğine sahip olması,
  • Temizliğinin son derece kolay olması ve kir tutmaması,
  • Hijyenik olması,
  • Bünyesinde çeşitli renk seçeneğini barındırması,
  • Estetik ve hoş bir görünüme sahip olması,
  • Uzun süre zarar görmeden kullanıma uygun olması,
  • İzolasyon özelliğine sahip olması,

Epoksi Boya Kullanım Alanları

Epoksi zemin kaplama çeşitlerinin birçoğunda epoksi boyalardan faydalanılmaktadır. Bu kapsamda epoksi boya kullanımının sıklıkla yapıldığı alanlar şu şekildedir;

  • Yeni ve eski boyaların birleştirilmesinde yapıştırıcı görevinde kullanılmaktadır.
  • Aşınma gibi durumlara karşı zemin koruyucu olarak kullanılmaktadır.
  • Yapılarda meydana gelen oyuk ve çatlakların kapatılmasında kullanılmaktadır.
  • Kolon montajı esnasında oluşan çatlak ve kırıkların kapatılması işlemlerinde kullanılmaktadır.
  • Su altı işlemlerinde yalıtım amacıyla kullanılmaktadır.
  • Zemin ve duvar boyası olarak kullanılmasının yanında kimyasallara karşı dayanıklılık oluşturulması amacıyla kullanılmaktadır.
  • Kullanım yerine ve amacına bağlı olarak boya ve astar olarak da tercih edilebilmektedir.

Epoksi Zemin Kaplama Uygulama Alanları

Epoksi zemin kaplama çeşitlerinin kimyasallara karşı dayanıklı ve dirençli olması onun pek çok alanda uygulanabilir olmasını sağlamaktadır. Buna göre gıda üretim tesisleri, hastaneler, okullar, endüstriyel üretim tesisleri, depolar, fabrikalar, alışveriş merkezleri, elektrik santralleri ve otoparklar en sık kullanılan alanlar arasındadır. Günümüzde evlerde de sık sık kullanılan bu kaplama çeşidi yatak odası, tuvalet, banyo, havuz kenarı ve salonlarda da tercih edilmektedir.

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri

Epoksi zemin kaplama pek çok malzeme ve çeşide sahip olmaktadır. Kaplamanın sahip olduğu bu özellik onu diğer pek çok kaplama çeşidinden ayırmaktadır. Yüzey çeşitliliği ve renk çeşitliliğinin farklı olması pek çok mekanda kolay bir şekilde kullanılabilmesini sağlar. Epoksi zemin kaplamanın bir çeşidi olan portakal zemin kaplamalar depo ve fabrikalarda en sık kullanılan zemin  kaplamalar arasındadır.

Kullanım alanlarında daha esnek ve estetik bir görünüm elde etmek isteyenler için ise şeffaf epoksi kaplamalar ya da metalik epoksi kaplamalar son derece uygundur. Elektrik aletlerinin yoğun olarak kullanıldığı alanlarda güvenliğin tam anlamıyla sağlanması için anti- statik epoksi kaplamalar tercih edilmektedir. Bu kaplama çeşitlerinin yanı sıra self- levelling ve üç boyutlu zemin kaplama çeşitleri de yer almaktadır.

Epoksi zemin kaplama fiyatları pek çok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. bu etkenlerin başında ise metrekare gelir. Metrekare ölçümü yapılırken aynı zamanda kullanılacak malzemeler miktarda belirlenmiş olur. Diğer yandan epoksinin rengi, çeşidi, kalitesi ve kullanım alanları da fiyatların belirlenmesinde doğrudan rol oynar.

 

Teklif Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Fatih Akkaya
    Fatih Akkaya
    Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?